Istoric și Membri Fondatori
Medicina hiperbară, un domeniu deja consacrat la nivel european și mondial a intrat în România de puțină vreme.
Instituții medicale de Stat, respectiv Centrul de Medicină Aerospațială București și Spitalul Municipal Moinești din Județul Bacău sunt dotate cu două barocamere monoloc, și specialiștii din cadrul lor efectuează tratamente medicale prin procedeul oxigenoterapie hiperbară. Ei sunt vârful de lance, motorul dezvoltării acestui domeniu medical
Au fost fondate și centre medicale private, dotate cu barocamere multiloc sau monoloc.
Dar această dezvoltare a infrastructurii medicale nu a fost susținută de o legislație în domeniul avizării și funcționării acestor centre. Nici din punctul de vedere al personalului medical , auxiliar și tehnic, lucrurile nu sunt reglementate.
Astfel, sunt centre medicale private care funcționează fără medic și centre medicale care funcționează cu medici de medicină generală. Nu este reglementată nici structura minimă de personal a centrelor medicale hiperbare.
Nici dotarea tehnică minimă a barocamerelor nu este reglementată, împreună cu aparatura medicală auxiliară care trebuie să existe într-un centru medical hiperbar nu este reglementată în prezent.
Nici procedeul terapeutic oxigenoterapie hiperbară nu este definit în reglementările de funcționare ale centrelor medicale hiperbare, existând centre în care presiunea de lucru este sub 2 ATA.
Nu în ultimul rând, nici normele de securitate pentru personal și pacienți nu sunt reglementate, împreună cu normele / criteriile de admitere a pacienților în barocamere pentru diagnostic și tratament.
Pornind de la aceste realități de necontestat care iată, din nefericire sunt prezente toate în acest an, 2017 în țara noastră, s-a conturat ideea necesității unirii tuturor specialiștilor în domeniul medicinei hiperbare într-o asociație profesională care să ghideze dezvoltarea medicinei hiperbare în toate aspectele ei, pe baze solide, sănătoase.
Astfel, un grup de inițiativă a fondat Societatea Română de Medicină Hiperbară, asociație profesională care așteaptă în rândurile ei pe toți profesioniștii din domeniu.
În 02.11.2016 s-a pronunțat Hotărârea Judecătorească de înființare a asociației la Judecătoria Constanța.
Pe data de 01.07.2017, la Moinești, județul Bacău, cu ocazia festivităților prilejuite de a XII Ediție a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești, s-a desfășurat prima Adunare Generală a Societății Române de Medicină Hiperbară, prilej cu care au aderat la această asociație profesională medici cu competență în medicină hiperbară din București, Cluj Napoca, Constanța și Moinești, jud. Bacău.
De la această dată, activitatea Societății Române de Medicină hiperbară s-a concentrat pe construirea site-ului propriu și pe redactarea Ghidurilor de Proceduri de lucru și Securitate a pacienților și personalului pentru punerea lor la dispoziția Ministerului Sănatății, în vederea completării legislației în domeniu.